η σπανακοπιτα της Στελλας! (για ακαματες)
επειδή ξέρω ότι με διαβάζουν εργασιομανής,γεροντοκόρες,πεθεροπληκτες και κοπέλες ελευθέρου τύπου
αποφάσισα να σας χαρίσω μια από τις παραδοσιακές συνταγές μου.
Ας αρχίσουμε λοιπόν ,παρακαλώ βγάλτε τα δεφτέρια σας και ησυχία
(οι 2 στην γαλαρία ,έξω!δεν θα μου κάνετε το μάθημα κολομπαρο-βιολες).
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΦΎΛΛΟ
600-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό ποτήρι λάδι
μισή κουταλιά αλάτι(μικρο του γλυκού)
1 ποτήρι χλιαρό νερό
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΓΈΜΙΣΗ
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
2 πράσα μέτρια(όχι σαν μπουριά η ότι ονειρεύεσαι)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
1 φλιτζάνι λάδι
200 γρ φέτα σκληρή
2-3 αυγά
πιπέρι
αρχίζουμε με το φύλλο
Ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγά -σιγά οσο αλεύρι πάρει μέχρι να γίνει ζύμη να μην κολλάει στο χέρι
Ζυμώνουμε με τα 2 χέρια ακάματες,χτυπάμε δυνατά την ζύμη σαν να είναι η πεθερα μας,το αφεντικό,η κακιά μούντζα που μας πήρε τον γκόμενο
οκ! σώνει
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί(όχι να κοιμηθεί!!!!)
πάμε στο σπανάκι που έχει δουλεία
χοντροκοβετε όλο το σπανάκι και το βάζετε σε ζεματιστό νερό(πλυμένο).
Ψιλοκόβετε πράσα,κρεμμυδάκια(μαζί)
Βγάζετε το σπανάκι το χωρίζετε στα 2(ναι να έχετε καβαντζα για άλλη φορά).
Ψιλοκόβετε το σπανάκι(να μην έχει παπαριασει παρακαλώ)
Ζεματατε και τις άλλες πρασινάδες(δεν τσιγαρίζουμε κάνουμε δίαιτα ,χοντρές!)
Τα βάζετε σε μια λεκάνη(μισό τον άνηθο μην μαστουρώσετε)
τελευταία πάντα τα υγρά(λάδι)
Τα ζυμώνετε καλά (βγάλτε βέρες κα χραμπατσιμπαλα).
Έσπασε το νύχι?Ας προσεχείς αρτσουμπαλη.
παίρνετε την ζύμη και την χωρίζετε σε 7 κομμάτια μικρά,την ανοίγετε φύλλο ενα ενα,λεπτά .
Παίρνετε ένα ταψί(όχι αυτό που χορεύετε τον άντρα σας)το λαδώνετε καλά
Το κάτω κάτω φύλλο πιο χοντρό λίγο,μετά άλλα 2 φύλλα
Βάζετε την γέμιση ομοιόμορφα
Τελευταία 4 φύλλα λαδώνετε καλά με πινέλο (οχι ρολό βαψηματος).
Γυρνάτε το φύλλο που περισσεύει από το ταψί προς τα μέσα να κάνει γωνίες η πίτα
Σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 40-45 λεπτά
(βλέπε μη την κάψεις ).
όσο ψήνετε παίρνεις τηλέφωνο με απόκρυψη την πεθερά σου και την βρίζεις!(γίνετε καλύτερη η πιτα).
Μια προσφορά στην ελληνική οικογένεια από την ΣΤΕΛΛΑ.
όσες βαριέστε καλά σας κάνει ο αντρας-δεσμος-γκομενακι και σας απατάει και η πεθερά σας σας καταριέται!
Τέλος μαθήματος ,τον πουλο στην αυλή.
Σχόλια
δε θα φάμε εμείς σπανακόπιτα?
άντε στείλε με κουριερ και κανένα ταψάκι κατά αθηνα μεριά!
Ειναι αυτα τα χερια για..πιτα?
χιχιχι :)
Καλέ στείλε κανένα! Που να βρίσκω σπανάκι!!!
Ωχ, βάζεις τραχανά, ε; Εμ, γι' αυτό κάτι της λείπει της δικιάς μου πάντα...
εαν δεν δωκημασω ,τι να πω???
καλησπερα κοντεσινα....
ΥΓ 1: θεός σχωρέσ'τον τον Λουτσιάνο, τι φωνή....
ΥΓ 2: μα βρε Ηφαιστίωνα, εσύ δεν βρίσκεις σπανάκι, και μάλιστα χειμωνιάτικα;! Ε θα τρελλαθώ ο άνθρωπος! Έχεις "κοντοτσίπες", "σιδηρόδρομους", μαγιοβότανα και δεν έχεις λίγο σπανάκι ολάν;!
η πιτα ηταν υπεροχη,δοκιμαστε να την κανετε!
και η διαφορα ειναι στο φυλλο.
η επομενη συνταγη θα ειναι παραδοσιακο γλυκο!
Ακονιστε τα νετ μαχαιροπηρουνα σας!
fili :*