Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008

η σπανακοπιτα της Στελλας! (για ακαματες)




επειδή ξέρω ότι με διαβάζουν εργασιομανής,γεροντοκόρες,πεθεροπληκτες και κοπέλες ελευθέρου τύπου
αποφάσισα να σας χαρίσω μια από τις παραδοσιακές συνταγές μου.
Ας αρχίσουμε λοιπόν ,παρακαλώ βγάλτε τα δεφτέρια σας και ησυχία
(οι 2 στην γαλαρία ,έξω!δεν θα μου κάνετε το μάθημα κολομπαρο-βιολες).

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΦΎΛΛΟ

600-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό ποτήρι λάδι
μισή κουταλιά αλάτι(μικρο του γλυκού)
1 ποτήρι χλιαρό νερό

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΓΈΜΙΣΗ

1 κιλό σπανάκι φρέσκο
2 πράσα μέτρια(όχι σαν μπουριά η ότι ονειρεύεσαι)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
1 φλιτζάνι λάδι
200 γρ φέτα σκληρή
2-3 αυγά
πιπέρι

αρχίζουμε με το φύλλο
Ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγά -σιγά οσο αλεύρι πάρει μέχρι να γίνει ζύμη να μην κολλάει στο χέρι
Ζυμώνουμε με τα 2 χέρια ακάματες,χτυπάμε δυνατά την ζύμη σαν να είναι η πεθερα μας,το αφεντικό,η κακιά μούντζα που μας πήρε τον γκόμενο
οκ! σώνει
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί(όχι να κοιμηθεί!!!!)

πάμε στο σπανάκι που έχει δουλεία
χοντροκοβετε όλο το σπανάκι και το βάζετε σε ζεματιστό νερό(πλυμένο).
Ψιλοκόβετε πράσα,κρεμμυδάκια(μαζί)
Βγάζετε το σπανάκι το χωρίζετε στα 2(ναι να έχετε καβαντζα για άλλη φορά).

Ψιλοκόβετε το σπανάκι(να μην έχει παπαριασει παρακαλώ)
Ζεματατε και τις άλλες πρασινάδες(δεν τσιγαρίζουμε κάνουμε δίαιτα ,χοντρές!)

Τα βάζετε σε μια λεκάνη(μισό τον άνηθο μην μαστουρώσετε)
τελευταία πάντα τα υγρά(λάδι)
Τα ζυμώνετε καλά (βγάλτε βέρες κα χραμπατσιμπαλα).

Έσπασε το νύχι?Ας προσεχείς αρτσουμπαλη.
παίρνετε την ζύμη και την χωρίζετε σε 7 κομμάτια μικρά,την ανοίγετε φύλλο ενα ενα,λεπτά .

Παίρνετε ένα ταψί(όχι αυτό που χορεύετε τον άντρα σας)το λαδώνετε καλά
Το κάτω κάτω φύλλο πιο χοντρό λίγο,μετά άλλα 2 φύλλα
Βάζετε την γέμιση ομοιόμορφα
Τελευταία 4 φύλλα λαδώνετε καλά με πινέλο (οχι ρολό βαψηματος).
Γυρνάτε το φύλλο που περισσεύει από το ταψί προς τα μέσα να κάνει γωνίες η πίτα
Σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 40-45 λεπτά
(βλέπε μη την κάψεις ).

όσο ψήνετε παίρνεις τηλέφωνο με απόκρυψη την πεθερά σου και την βρίζεις!(γίνετε καλύτερη η πιτα).

Μια προσφορά στην ελληνική οικογένεια από την ΣΤΕΛΛΑ.
όσες βαριέστε καλά σας κάνει ο αντρας-δεσμος-γκομενακι και σας απατάει και η πεθερά σας σας καταριέται!

Τέλος μαθήματος ,τον πουλο στην αυλή.





19 σχόλια:

manetarius είπε...

Αααα...μισό λεπτό..έχω μια απορία, αν η πεθερά μου είναι καλή και δεν θέλω να τη βρίσω...είμαι καταδικασμένη να φτιάχνω χάλια σπανακόπιτα μια ζωή;;;;

mahler76 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ria είπε...

καλά για τις ακαμάτρες μόνο να βλέπουμε?
δε θα φάμε εμείς σπανακόπιτα?

άντε στείλε με κουριερ και κανένα ταψάκι κατά αθηνα μεριά!

candy's τετραδιάκι είπε...

To φυλλο παιζει και να ναι ετοιμο??

Ειναι αυτα τα χερια για..πιτα?

χιχιχι :)

tovene592 είπε...

τι ακούνε τα αυτιά μου;;;;;;

Hfaistiwnas είπε...

Φακ τη λιγουρεύομαι!!!!!
Καλέ στείλε κανένα! Που να βρίσκω σπανάκι!!!

highvoltagepress είπε...

δεν κατάλαβα τη συνταγή. καμμιά πιο απλή δεν υπάρχει; πάντως την έκανες ωραία! είσαι πολύ προχωρημένη εσύ.

stassa είπε...

Α, καλά, εσύ ανοίγεις και το φύλο μόνη σου! Ε, όχι κι ακαμάτα... (εγώ παίρνω από το σουπερμάρκετ, χί χι!)

Ωχ, βάζεις τραχανά, ε; Εμ, γι' αυτό κάτι της λείπει της δικιάς μου πάντα...

b|a|s|n\i/a είπε...

το ότι η μουσική υπόκρουση της συνταγής φέρνει σε όπερα είναι τυχαίο;

gregory είπε...

δεν με νιαζη,δεν με απασχολη...
εαν δεν δωκημασω ,τι να πω???
καλησπερα κοντεσινα....

κομμωταί.gr είπε...

Η συνταγή πετυχαίνει μόνο με Λουτσιάνο Παβαρότι ; Αν ας πούμε βάλουμε Χοσέ Καρέρα θα βγει το ίδιο αποτέλεσμα;

ethanandthecity είπε...

Όντας ανίκανος να βράσω ακόμα και ένα αυγουλάκι του θεού, προσπερνάω το άνωθι ποστ πασάροντας την ωραιότατη συνταγή στη μητέρα μου. Ευχαριστώ

Ντέμης είπε...

Αχ τι ωραία συνταγή, θα την δοκιμάσω. Και σπιτικό φύλο! Εύγε Στέλλα!
ΥΓ 1: θεός σχωρέσ'τον τον Λουτσιάνο, τι φωνή....
ΥΓ 2: μα βρε Ηφαιστίωνα, εσύ δεν βρίσκεις σπανάκι, και μάλιστα χειμωνιάτικα;! Ε θα τρελλαθώ ο άνθρωπος! Έχεις "κοντοτσίπες", "σιδηρόδρομους", μαγιοβότανα και δεν έχεις λίγο σπανάκι ολάν;!

highvoltagepress είπε...

ethanandthecity@ σε καταλαβαίνω, το αυγό είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, απορώ που η Γκεστάπο το 'παιρνε έτσι αψήφιστα και τα χαράμιζε στους πατριώτες. Όλο άβραστα τα βγάζω ή γκαγκανιασμένα, να 'χουνε βγει τα μέσα έξω, ανάμεσα στις ραγισματιές, μια αηδία. Και πέτρα μιλάμε. Έφτιαξα μια χρονιά γαι το Πάσχα, και δεν ήταν να τσουγκρίσουμε: μπαμ, κρατς και πλουφ ο κρόκος στα δάχτυλα να κυλάει. Βαρέθηκα να απαντάω στο: ποιός τα 'βρασε ρε γαμώ τη τ' αυγά; (Εγώ!!!)

lost thoughts, light ,love ,life είπε...

λογο οτι το κανεις φυλο ειναι μπελας , μπορεις να κανεις χυλο με το αλευρι και να βαλεις μια στρωδη στον πατο τη γεμιση και μια στρωση μετα , γινεται τελειο .

stella είπε...

προς ολους!
η πιτα ηταν υπεροχη,δοκιμαστε να την κανετε!
και η διαφορα ειναι στο φυλλο.
η επομενη συνταγη θα ειναι παραδοσιακο γλυκο!
Ακονιστε τα νετ μαχαιροπηρουνα σας!

Tanila είπε...

Ti einai "φύλλο";

stella είπε...

θεσσαλονικιοτικο, φυλο ,μικρη τανιλα!!!

G Spot Unveiled© είπε...

na gt se agapaw...epeidi mas peripoieisai :)

fili :*